Pölöskéről / Pölöske fekvése, adottságok

Pölöske fekvése, adottságokPölöske fekvése, adottságok

Pölöske község  Zala megye középponjában található, 908 fős kistelepülés. Zalaegerszegtől délkeletre, mintegy 18 km-re fekszik a Szévíz-csatorna völgyében, a 75. számú főút mellett, mely a Balatont köti össze a rédicsi határátkelővel, jelentős idegenforgalmat lebonyolítva. A falu kedvező közlekedés-földrajzi helyen fekszik. Távolsági autóbusszal Zalaegerszeg és Keszthely felől megközelíthető. Vasútvonal a falu határában húzódik, de vasútállomás a  szomszédos településeken - Bak, Búcsúszentlászló és Zalaszentmihály -  van.

A falu hatalmas területű, mintegy 4500 ha. A terület jelentősebb vízfolyásai a Szévíz-csatorna, az  Eszterág- patak és a Bebesi-árok.

 A falu legkiemelkedőbb nevezetessége a Pölöskei-tó.  A tó és környéke igen jelentős táji, természeti értékekkel rendelkezik. Ennek megőrzése érdekében a tó és közvetlen környéke 1985 óta védelem alatt áll, megyei védettségű természetvédelmi terület. A védetté nyilvánítást a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportja kezdeményezte. Oka a mintegy 120 ha felületű, vízzel borított sajátos lápréti flórája, értékes madárvilága, és természetes eredetű tájképi megjelenése.

A terület változatos domborzat, változatos vízgazdálkodású. A tótól keletre lévő területek – melyek erdősülése jelentős – magasan fekvő dombvonulat részei. Magasabb fekvésű az Ördögvár környéke is, amely védelmi szempontból volt jelentős. A magasabban fekvő területekről szép kilátás nyílik a tóra, a településre, a környező tájakra.


« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Pölöske Község Önkormányzata

8929 Pölöske,
Petőfi u. 115.
Telefon:
+36-92/562-005
Mobil:
+36-30/385-8164
E-mail:
poloskehivatal@zelkanet.hu
Pölöske Község Önkormányzata - Magyar