Pölöskéről / A falu gazdasága

A falu gazdaságaA falu gazdasága

A falu alapvetően mezőgazdasági jellegű település. Infrastrukturális ellátottsága jónak mondható. Minden lakásban van villany, vezetékes ivóvíz. A szilárd hulladékgyűjtést az önkormányzat ingyenesen biztosítja a lakosság számára. Gázközmű, vezetékes telefon, kábel televízió igénybevétele is biztosított. Szennyvízcsatorna kiépítése 2006-ban kezdődött, melynek átadása 2007 nyarára várható.
A falu demográfiai helyzete kedvezőtlen. Míg a II. világháború előtt meghaladta az 1400 főt, ma ennél több mint félezerrel kevesebb, 908 fő lakja. A létszám évről évre való csökkenése az elvándorlással és a természetes fogyással  függ össze.

Az önkormányzat 2002-ben pályázatot adott be a kishegyi út felújítására, amit sikeresen teljesítettek is. Az ilyen, és ehhez hasonló fejlesztések javítják a helyiek életkörülményeit, amely a lakosság helyben maradását segíti elő. A kishegyi út felújításával a gazdák esélyt kaptak arra, hogy mezőgazdasági tevékenységüket jobb körülmények között végezhessék.
Szőlőtermesztéssel már inkább csak az idősebbek foglalatoskodnak, szinte naponta járnak fel a hegyre, hogy ha csak egy órányi munkával is, de rendezgessék területüket.

A területen jelentős tőzegbányászati tevékenység folyt. A lápföld és a lápmész kitermelése közel 30 éves múltra tekint vissza. A tőzeg kisvasúton került elszállításra. Sajnos a kisvasutat teljesen felszámolták, a nyomvonal egy része víz alá került. A töltés nyoma és néhány ledöntött, elrozsdásodott csille még ma is megtalálható.

A földosztáskor Zala megye legnagyobb egy tagban álló birtoka a Teleki család birtoka volt.

« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Pölöske Község Önkormányzata

8929 Pölöske,
Petőfi u. 115.
Telefon:
+36-92/562-005
Mobil:
+36-30/385-8164
E-mail:
poloskehivatal@zelkanet.hu
Pölöske Község Önkormányzata - Magyar