Látnivalók / Emlékmű és hősi liget

Emlékmű és hősi ligetEmlékmű és hősi liget

„Az 1914-18 és 1939-45 világháború dicsőségesen elhalt pölöskei hősök emlékének. – Vitéz Nagybányai Horthy István Magyarország kormányzóhelyettese 1942.”

Ez a felirat szerepel azon az emlékművön, melyet Pölöskén állítottak fel a háborúban elesett honfitársak emlékére. A nagy kő építményen egy sas díszeleg, kiterjesztett szárnyakkal, alatta a régi Magyarország térképe, melynél a felirat: „Így volt – így lesz!”

101 név szerepel az emlékművön, és még egy emlékeztető szöveg: „Gáspár Endre igazgató t.fhdgy. a hősi liget létrehozójának emlékül, aki a világháborúban szerzett sebesülése folytán 1941-ben halt meg.”
 

Lánya így emlékszik vissza: „Az iskolával szemben lévő, parlagon hagyott, ún. partot (ma is így nevezik) társadalmi munkában  megcsinálták hősi ligetnek, amelyben jelképesen az I. világháborúban elesett pölöskei honvédek jelképes sírjai voltak, egy-egy japán birs virágzott minden fejfa mögött, gyönyörű volt ez a maga idejében. Aztán – talán közadakozásból – megépült a Hősi emlékmű. A második világháború után már semmit nem lehetett látni az egész műből, lerombolták, vagy lepusztult – nem tudom. A japán birseket édesapám saját kezűleg ültette el, sokat dolgozott rajta, arra nagyon emlékszem…”
 


« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Pölöske Község Önkormányzata

8929 Pölöske,
Petőfi u. 115.
Telefon:
+36-92/562-005
Mobil:
+36-30/385-8164
E-mail:
poloskehivatal@zelkanet.hu
Pölöske Község Önkormányzata - Magyar